16 lutego 2017

PIECZONE GRUSZKI Z KASZĄ JAGLANĄ I ORZECHAMI

Nigdy specjalnie nie przepadałam za gruszkami, jednak, aby nie dosięgnąć nudy w kuchni postanowiłam wykorzystać je do przygotowania deseru... i wiecie co? To był genialny pomysł!
Ciepłe, miękkie, wręcz rozpływające się w ustach, słodkie gruszki!
Od teraz zmieniam zdanie- uwielbiam gruszki! A na pewno pod postacią ciepłego deseru ;)


Składniki:
  • 3 gruszki
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • garść orzechów włoskich
  • kilka daktyli
  • pół granatu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta stewi
  • trochę miodu leśnego
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglana dokładnie opłukać, po czym ugotować w wodzie.
  2. Ugotowaną kaszę wymieszać z cynamonem, stewią oraz posiekanymi orzechami i daktylami.
  3. Gruszki przekroić na połówki, lekko wydrążyć gniazda nasienne, a następnie upiec w piekarniku (20min/180 stopni).
  4. Upieczone gruszki podać z kaszą, całość posypać ziarenkami granatu oraz polać miodem leśnym. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Całość (3 porcje)- ok. 780kcal
1 porcja- ok. 260kcal