23 lutego 2014

TARTA (TORCIK) OWSIANO- DAKTYLOWA Z KREMEM JAGLANYM

Jeno z najlepszych ciast jakie zrobiłam!! a w dodatku bez użycia piekarnika! :)
Całkowicie wegańskie i dietetyczne, a jednocześnie słodkie.... myślę, że na pewno zaspokoi podniebienia wszystkich łasuchów!



Może spokojnie zagościć na urodzinowym stole, jako zdrowy zamiennik ciężkiego tortu! :)

Składniki:
Spód:
  • pół szklanki suszonych daktyli  
  • 150g płatków owsianych
Krem:
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka mleka (roślinnego)
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka stevi
Dodatki: orzechy nerkowca, rodzynki

Przygotowanie:
Spód:
  1.  Daktyle zalać wrzątkiem, odcedzić i zmiksować z płatkami owsianymi.
  2. Powstałą masą wyłożyć spód małej okrągłej blaszki.
  3. Blaszkę włożyć do lodówki na czas przygotowania kremu.
Krem:
  1. Kaszę jaglaną najpierw opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
  2. Ugotowaną i wystudzoną kaszę zmiksować z bananem.
  3. Tak powstały krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  4. Udekorować na wierzchu wybranymi przez siebie dodatkami.
*Torcik najlepiej przed podaniem schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce. Należy go przechowywać w chłodnym miejscu.



Gorąco polecam! Tarta jest po prostu wyśmienita w smaku. Słodki spód i kremowa masa na bazie, jakże zdrowej i wartościowej kaszy jaglanej...
Małe "czary mary", a efekt boski :)

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1200kcal
1 kawałek- ok. 120kcal

Lekkie desery bez piekarnikaOlimpijskie gotowanie