Całkowicie wegańskie i dietetyczne, a jednocześnie słodkie.... myślę, że na pewno zaspokoi podniebienia wszystkich łasuchów!
Może spokojnie zagościć na urodzinowym stole, jako zdrowy zamiennik ciężkiego tortu! :)
Składniki:
Spód:
Krem:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- szklanka mleka (roślinnego)
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
Spód:
- Daktyle zalać wrzątkiem, odcedzić i zmiksować z płatkami owsianymi.
- Powstałą masą wyłożyć spód małej okrągłej blaszki.
- Blaszkę włożyć do lodówki na czas przygotowania kremu.
- Kaszę jaglaną najpierw opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
- Ugotowaną i wystudzoną kaszę zmiksować z bananem.
- Tak powstały krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
- Udekorować na wierzchu wybranymi przez siebie dodatkami.
Gorąco polecam! Tarta jest po prostu wyśmienita w smaku. Słodki spód i kremowa masa na bazie, jakże zdrowej i wartościowej kaszy jaglanej...
Małe "czary mary", a efekt boski :)
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1200kcal
1 kawałek- ok. 120kcal
Proszę o podanie rozmiaru blaszki. Mam zamiar zrobić to ciasto, kiedy przyjadą do mnie wegetariańscy couchsurferzy.
OdpowiedzUsuńużyłam małej tortownicy o średnicy 18 cm ;) Smacznego! :)
UsuńCzy można pominąć banana lub czymś go zastąpić?
OdpowiedzUsuńjasne, że możesz pominąć banana, ale wtedy proponowałabym dodać podczas blendowania trochę mleka, aby krem nie był zbyt gęsty ;)
UsuńWow to musi byc przepyszne! Sproboje w niedziele jak do zyje xD
OdpowiedzUsuń