3 czerwca 2016

KOKOSOWE BABECZKI Z HERBATĄ MATCHA

Matcha to ekskluzywna japońska herbata o wspaniałych właściwościach.
Ta sproszkowana zielona herbata jest używana w tradycyjnej japońskiej ceremonii picia herbaty.

Na jej punkcie oszalało wiele osób i stała się bardzo modna, ale czy słusznie?
Śmiało mogę stwierdzić, że tak! Bowiem zawiera ona mnóstwo witamin i składników mineralnych, a także przeciwutleniaczy i antyoksydantów. Reguluje procesy starzenia i trawienia, pomaga również w odchudzaniu!
Jej prozdrowotne właściwości nie mają końca, a jedyną wadą może być jedynie nieco wysoka cena.

Można spożywać ją w tradycyjnej formie, jako herbatę, ale również użyć do przygotowania słodkości, takich jak babeczki- najlepiej z pysznym jaglanym kremem! :)


Składniki:
Babeczki
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka płatków owsianych*
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • 2 łyżki ksylitolu
Krem
  • 50g kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Babeczki
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek dodać (powoli miksując) żółtka oraz ksylitol i herbatę matcha.
  3. Do całości delikatnie wmieszać łyżką mąkę kokosową i zmielone płatki owsiane.
  4. Masę przełożyć do foremek i piec około 20 minut w 180 stopniach.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać, zalać mlekiem i ugotować.
  2. Do ostudzonej kaszy dodać ksylitol i zblendować na gładki krem.
  3. Na upieczone babeczki (przy pomocy rękawa cukierniczego) nałożyć krem i posypać wiórkami kokosowymi. 

*płatki owsiane można zamienić na dowolne bezglutenowe

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 babeczek)- ok. 720kcal
1 babeczka- ok. 72kcal