Tym razem w odsłonie obiadowej :)
Wbrew pozorom bardzo proste danie, a jakże sycące! Zaspokoi nawet takiego amatora dyni, jak ja! :)
Do farszu użyłam buraków pełnych żelaza i kaszy bulgur. Ta odmiana kaszy zawiera sporo białka i minerałów, a zarazem ma niski indeks glikemiczny.
Składniki:
- dynia hokkaido
- 4 łyżki kaszy bulgur
- 1 burak
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka ostropestu plamistego
- przyprawy: curry, garam masala
- Kaszę bulgur zalać 3/4 szklanki wody i gotować przez około 8 minut, a następnie odstawić na 20 minut pod przykryciem (do wchłonięcia całej wody przez kaszę).
- Buraczka obrać, ugotować, a następnie zetrzeć na tarce.
- Pomidora obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Ugotowaną kaszę wymieszać z pomidorem, buraczkami, koperkiem i przyprawą garama masala oraz ostropestem.
- Dynię porządnie umyć, przekroić na pół i wydrążyć miąższ.
- Dynię oprószyć curry i zapiec samą w piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach.
- Po tym czasie wyjąć dynię, nałożyć farsz i zapiekać kolejne 15 minut.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 490kcal
1 porcja- ok. 245kcal