Wiele się słyszy o cudownych właściwościach tegoż to produktu. Tak pokrótce można rzec, że działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, czy przeciwwirusowo. W jego składzie można znaleźć mnóstwo beta- karotenu, witaminy C, witamin z grupy B, czy kwasu foliowego.
Przy tak bogatym składzie i pozytywnym działaniu na nasz organizm, daje jeszcze możliwość zabarwienia przygotowywanej przez nas potrawy ;)
Moje knedle były pyszne i posiadały uroczy kolor ;)
Składniki:
- 4 łyżki kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1 łyżka młodego jęczmienia w proszku (firmy OWOCOWY RAJ)*
- kawałek mango
- 1 łyżeczka stevi
- dodatki: figa, jogurt naturalny, rodzynki, orzechy nerkowca
- Kaszę jaglaną opłukać i ugotować do całkowitej miękkości, wręcz rozgotować, po czym odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Przestudzoną kaszę zblendować z młodym jęczmieniem oraz stevą, a następnie odstawić do "zawiązania się" masy (najlepiej w lodówce).
- Z małych części ciasta formować placuszki, na które nałożyć po kawałku mango i zamknąć na kształt knedli.
- Tak uformowane knedle najlepiej ponownie wstawić na 3o minut do lodówki (jednak nie jest to konieczne).
- Wrzucać na wrzącą wodę, a następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze kilka minut, aż do wypłynięcia na wierzch.
- Delikatnie wyjąć i podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami- u mnie była to figa, rodzynki i orzechy nerkowca, a całość polałam łyżką jogurtu naturalnego.
Kalorie (bez dodatków):
Całość (1 porcja)- ok. 220kcal
Kolor faktycznie cudowny, chciałabym poznać smak tych cudeniek :)
OdpowiedzUsuńMadziu ale super to wymysliłaś :-) wyglądają rewelacyjnie i pewnie są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńwspaniałe są! :)
OdpowiedzUsuńŁał pierwszy raz widzę takie cudo. Z chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Wow, kolor świetny, pomysł świetny i pewnie świetnie smakowało :)
OdpowiedzUsuńPomysł na danie pierwsza klasa , wyglądają bardzo nieprzeciętnie , ciekawe jak smakują :)
OdpowiedzUsuńUroczy i pyszny talerz <3 !
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚwietne! Mega wyglądają:D
OdpowiedzUsuńTen kolorek :)
OdpowiedzUsuńPo jaglankę w super cenie zapraszamy do naszego e-sklepu
OdpowiedzUsuńhttp://www.badapak.pl/kasza-jaglana
Przepiękny mają kolor, zdrowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuńja bym nie mogła tego zjeść... tak ślicznie wszystko ułożone, że żal byłoby ruszyć cokolwiek z tego talerzyka ;)
OdpowiedzUsuńJak ślicznie wyglądają, z początku myślałam, że to ze szpinakiem :))
OdpowiedzUsuńChyba się zaopatrzę w taki jęczmień :)) On ma jakiś smak?
sam jęczmień ma smak niespecjalny, raczej określiłabym go jako specyficzny ;) jednak jako dodatek świetnie pasuje do ciast, czy koktajli!
UsuńJakie śliczne :) Zaintrygowałaś mnie tym jęczmieniem :)
OdpowiedzUsuńHmm ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńCzy można knedle podać w wersji wytrawnej?
jasne, że tak! ja robiłam je już raz z dynią - http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/09/knedle-jaglane-z-dynia.html
UsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńA czy po ugotowanuy jęczmień nie traci właściwości?
OdpowiedzUsuńTo prawda, że gorąca, czy wrząca wręcz woda potrafi zniwelować jego właściwości. Jednak moim zamiarem zastosowania jęczmienia w tej potrawie było uzyskanie ciekawego koloru. Osobom chcącym skorzystać w 100% z jego właściwości polecam koktajle z jego dodatkiem ;)
UsuńWygląda bosko i pysznie!
OdpowiedzUsuńbardzo oryginalny i fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny kolor!
OdpowiedzUsuńa sam pomysł na jaglane knedle genialny ;)
muszę wypróbować wygląda fantastycznie
OdpowiedzUsuńJak kolorowo:) aż oczy bolą od patrzenia!
OdpowiedzUsuńhmm, muszę spróbować. ciekawi mnie ten przepis
OdpowiedzUsuńAle ładnie!
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie, cały talerz zresztą wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńPysznie szarlotka wygląda! Dziękuję za odwiedziny u mnie http://kobieco.pl/fit-kolacja-co-jesc-na-kolacje/
OdpowiedzUsuń