19 października 2015

KRAJANKA ŻOŁĘDZIOWA Z MŁODYM JĘCZMIENIEM

To ciasto łączy w sobie niecodzienne składniki i smaki.
Są nimi w zasadzie mąka żołędziowa i młody jęczmień oraz również mniej popularny od ciemnego, biały mak ;) To ciasto było raczej spontanicznym połączeniem tego, co akurat wpadło mi pod rękę, ale muszę przyznać, że wyszło nawet całkiem nieźle! ;)


Składniki:
  • 1 szklanka mąki żołędziowej
  • 1/2 szklanki młodego jęczmienia (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 6 białek jajek
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 3 banany
  • 6 łyżek białego maku
  • 2 łyżeczki stevi
  • 2 jabłka
Przygotowanie:
  1. Banany zblendować z białkami i jogurtem naturalnym.
  2. Do zblendowanych składników dodać mąkę, jęczmień, stevię i mak- całość wymieszać.
  3. Masę przelać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia), a na wierzchu poukładać kawałki jabłek.
  4. Całość piec około 35 minut w 180 stopniach. 

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (25 kawałków)- ok. 1525kcal
1 kawałek- ok. 61kcal