30 kwietnia 2014

BEZGLUTENOWY JABŁECZNIK

Idelana i lekka słodycz na zbiżający się dłuuuugi weekend :)
Może towarzyszyć nam podczas pikniku, czy grilla jako słodki podwieczorek po grillowych smakołykach!



Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki lnu mielonego
  • 3 jajka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 4 jabłka
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1/2 łyżeczki sody (lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru w proszku
  • dodatki: rodzynki

Przygotowanie:
  1. Przy użyciu kaszy jaglanej i ryżu w całości należy zmielić je na mąkę.
  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, a żółtka zmiksować ze stevią na gładką masę.
  3. Wymieszać suche składniki: mąki, len, sodę, cynamon i imbir.
  4. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
  5. Do żółtek dodać, powoli mieszając, suche składniki, a następnie jogurt naturalny, sok z cytryny i rozgniecionego banana.
  6. Do całości dodać jabłka i ubite białka, cały czas powoli mieszając.
  7. Gotową masę przełożyć do formy i piec około 40 min w temperaturze 170 stopni (z termoobiegiem).
*Gotowe ciasto posypałam rodzynkami, które według mnie idealnie komponują się z tym ciastem.


 Kalorie:
Całość (15 kawałków)- ok. 1500kcal
1 kawałek- ok. 100kcal

Lekka Wielkanoc