16 maja 2016

KOTLECIKI CURRY Z KISZONEJ KAPUSTY Z CZARNUSZKĄ

O wspaniałych właściwościach kiszonek można by długo pisać.
Przede wszystkim wspaniale oczyszczają organizm, poprawiają jego odporność, a co najważniejsze regulują trawienie.

Jednak niektóre osoby (w tym ja) nie przepadają za ich smakiem, a już tym bardziej w formie surowej :)
Dlatego znając ich prozdrowotne właściwości staram się włączać je do swojego menu, jako składnik, który nie będzie dominował w daniu, a jedynie sprawi, że danie nabierze charakteru.


Składniki:
  • słoik kapusty kiszonej
  • 2 jajka
  • 100g kaszy jaglanej
  • 50g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżka pasty curry
  • przyprawy: sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować.
  2. Kapustę zblendować na drobno, po czym wymieszać z ostudzoną kaszą, płatkami owsianymi, jajkami, pastą curry i solą sezamową.
  3. Z masy uformować kotleciki, po czym na wierzchu posypać czarnuszką.
  4. Kotlety piec około 35 minut w 180 stopniach.
Można je podawać, jako przekąska z ulubionymi sosami, bądź jako dodatek do obiadu :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (24 kotlety)- ok. 780kcal
1 kotlet- ok. 33kcal