Nie wymaga pieczenia, co czasem bywa dużą zaletą ;)
Takie tartaletki wypełnione ziarenkami to nietypowe słodkości, które mogą zaskoczyć np. waszych gości podczas przyjęcia, czy innej imprezy ;)
Są wyjątkowo pełnowartościowe poprzez bogactwo orzechów i namoczonych nasion chia, które świetnie nawadniają organizm :)
Zdrowa słodycz- bezglutenowa, wegańska, bez dużego wysiłku! :)
Składniki:
Spód
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 1 łyżka orzechów laskowych
- garść rodzynek
- 4 łyżki nasion chia
- 1 banan
- 1 szklanka mleka ryżowego waniliowego
- dodatkowo: płatki migdałowe, żurawina
Przygotowanie:
Spód
- Rodzynki sparzyć wrzątkiem, orzechy zmielić, po czym namoczone rodzynki zblendować z rozdrobnionymi wcześniej orzechami.
- Tartaletki wyłożyć folią spożywczą, a następnie wyłożyć do nich spód, dokładnie dociskając (brzegi na wysokość około 2 cm).
- Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
- Banana zblendować z mlekiem ryżowym.
- Wsypać nasiona chia i odstawić do napęcznienia (co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc).
- Do gotowych spodów wyłożyć masę chia i podać z płatkami migdałowymi oraz żurawiną.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (3 tarty)- ok. 450kcal
1 tarta- ok. 150kcal
