2 lutego 2015

RAW TARTY Z MASĄ CHIA

Deser idealny, na każdą okazję!
Nie wymaga pieczenia, co czasem bywa dużą zaletą ;)

Takie tartaletki wypełnione ziarenkami to nietypowe słodkości, które mogą zaskoczyć np. waszych gości podczas przyjęcia, czy innej imprezy ;)

Są wyjątkowo pełnowartościowe poprzez bogactwo orzechów i namoczonych nasion chia, które świetnie nawadniają organizm :)

Zdrowa słodycz- bezglutenowa, wegańska, bez dużego wysiłku! :)


Składniki:
Spód
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • garść rodzynek
Masa
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka ryżowego waniliowego
  • dodatkowo: płatki migdałowe, żurawina

Przygotowanie:
Spód
  1. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, orzechy zmielić, po czym namoczone rodzynki zblendować z rozdrobnionymi wcześniej orzechami.
  2. Tartaletki wyłożyć folią spożywczą, a następnie wyłożyć do nich spód, dokładnie dociskając (brzegi na wysokość około 2 cm).
  3. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Masa
  1. Banana zblendować z mlekiem ryżowym.
  2. Wsypać nasiona chia i odstawić do napęcznienia (co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc).
  3. Do gotowych spodów wyłożyć masę chia i podać z płatkami migdałowymi oraz żurawiną.
Takie tartaletki proponuję podać i zjeść zaraz po schodzeniu, ponieważ wtedy smakują najlepiej :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 tarty)- ok. 450kcal
1 tarta- ok. 150kcal

Walentynkowe menu