2 lutego 2015

RAW TARTY Z MASĄ CHIA

Deser idealny, na każdą okazję!
Nie wymaga pieczenia, co czasem bywa dużą zaletą ;)

Takie tartaletki wypełnione ziarenkami to nietypowe słodkości, które mogą zaskoczyć np. waszych gości podczas przyjęcia, czy innej imprezy ;)

Są wyjątkowo pełnowartościowe poprzez bogactwo orzechów i namoczonych nasion chia, które świetnie nawadniają organizm :)

Zdrowa słodycz- bezglutenowa, wegańska, bez dużego wysiłku! :)


Składniki:
Spód
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • garść rodzynek
Masa
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka ryżowego waniliowego
  • dodatkowo: płatki migdałowe, żurawina

Przygotowanie:
Spód
  1. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, orzechy zmielić, po czym namoczone rodzynki zblendować z rozdrobnionymi wcześniej orzechami.
  2. Tartaletki wyłożyć folią spożywczą, a następnie wyłożyć do nich spód, dokładnie dociskając (brzegi na wysokość około 2 cm).
  3. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Masa
  1. Banana zblendować z mlekiem ryżowym.
  2. Wsypać nasiona chia i odstawić do napęcznienia (co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc).
  3. Do gotowych spodów wyłożyć masę chia i podać z płatkami migdałowymi oraz żurawiną.
Takie tartaletki proponuję podać i zjeść zaraz po schodzeniu, ponieważ wtedy smakują najlepiej :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 tarty)- ok. 450kcal
1 tarta- ok. 150kcal

Walentynkowe menu

13 komentarzy:

  1. mniam! przeczytałam "raw party" więc takie p(/t)arty to ja rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudne. I zdrowe jak nie wiem co!

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje pomysły wciąż mnie zadziwiają! rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne! Szczególnie te spody! Muszę ten patent koniecznie wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajny pomysł na zdrowy, słodki, a tym samym smaczny deser :) ja nawet na śniadanie bym zjadła chętnie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. No nie wierzę! Spód składa się z trzech składników, a Ty wykombinowałaś z nich takie tartaletki! Super! Genialny pomysł! Masa z nasion chia - pycha! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale musi być zdrowe i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczne są :) niezmiennie zachwycają mnie desery raw... i muszę wreszcie zacząć je robić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam desery raw. Połączenie z nasionami chia - bomba zdrowotna :) Ja robiłam ostatnio surowe ciasto marchewkowe z kremem z nerkowców.

    OdpowiedzUsuń