Nie wymaga pieczenia, co czasem bywa dużą zaletą ;)
Takie tartaletki wypełnione ziarenkami to nietypowe słodkości, które mogą zaskoczyć np. waszych gości podczas przyjęcia, czy innej imprezy ;)
Są wyjątkowo pełnowartościowe poprzez bogactwo orzechów i namoczonych nasion chia, które świetnie nawadniają organizm :)
Zdrowa słodycz- bezglutenowa, wegańska, bez dużego wysiłku! :)
Składniki:
Spód
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 1 łyżka orzechów laskowych
- garść rodzynek
- 4 łyżki nasion chia
- 1 banan
- 1 szklanka mleka ryżowego waniliowego
- dodatkowo: płatki migdałowe, żurawina
Przygotowanie:
Spód
- Rodzynki sparzyć wrzątkiem, orzechy zmielić, po czym namoczone rodzynki zblendować z rozdrobnionymi wcześniej orzechami.
- Tartaletki wyłożyć folią spożywczą, a następnie wyłożyć do nich spód, dokładnie dociskając (brzegi na wysokość około 2 cm).
- Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
- Banana zblendować z mlekiem ryżowym.
- Wsypać nasiona chia i odstawić do napęcznienia (co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc).
- Do gotowych spodów wyłożyć masę chia i podać z płatkami migdałowymi oraz żurawiną.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (3 tarty)- ok. 450kcal
1 tarta- ok. 150kcal
Zdrowa słodycz :)
OdpowiedzUsuńmniam! przeczytałam "raw party" więc takie p(/t)arty to ja rozumiem :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności w środku :)
OdpowiedzUsuńAle cudne. I zdrowe jak nie wiem co!
OdpowiedzUsuńPorywam jedną. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńTwoje pomysły wciąż mnie zadziwiają! rewelacja :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Szczególnie te spody! Muszę ten patent koniecznie wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na zdrowy, słodki, a tym samym smaczny deser :) ja nawet na śniadanie bym zjadła chętnie :D
OdpowiedzUsuńNo nie wierzę! Spód składa się z trzech składników, a Ty wykombinowałaś z nich takie tartaletki! Super! Genialny pomysł! Masa z nasion chia - pycha! Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńAle musi być zdrowe i pyszne!
OdpowiedzUsuńFantastyczne są :) niezmiennie zachwycają mnie desery raw... i muszę wreszcie zacząć je robić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam desery raw. Połączenie z nasionami chia - bomba zdrowotna :) Ja robiłam ostatnio surowe ciasto marchewkowe z kremem z nerkowców.
OdpowiedzUsuń