7 lutego 2014

KULE KUSKUS NA PUREE DYNIOWYM Z RUKOLĄ

Jest to bardzo proste wykorzystanie niewielkiej ilości składników, takich jak kuskus, rukola, czy ubóstwiana przeze mnie dynia (którą udało mi się kupić mrożoną) !!

Smaki mogą troszkę nawiązywać do kuchni azjatyckiej.


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 400g mrożonej dyni
  • rukola
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: papryka słodka i ostra, curry, kurkuma, koperek suszony, imbir, oregano
Przygotowanie:
  1. Kaszę kuskus zalać wodą (5mm ponad powierzchnię) i odstawić na 10 minut.
  2. Gdy kasz wchłonie wodę, przyprawić ją curry i kurkumą, a następnie uformować małe kuleczki.
  3. Dynię ugotować. Większą część zblendować na puree doprawiając łyżeczką sosu sojowego i pozostałymi przyprawami.
  4. Na talerzu rozłożyć liście rukoli, nałożyć puree i kulki z kuskus i drugą część niezbledowanej dyni.
Smacznie, zdrowo i kolorowo!

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 385kcal

Walentynkowa kolacja we dwoje