Bardzo lubię testować wszelkiego rodzaju nietypowe makarony z warzywnymi sosami.
Ten bardzo przypadł mi do gustu! :)
Składniki:
- 60g makaronu sojowego
- 1 kawałek dyni
- pół cukinii
- kilka pomidorów daktylowych
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka kiełków brokuła
- przyprawy: sól sezamowa, curry, garam masala
- Makaron ugotować i odcedzić.
- Dynię upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
- Pomidorki piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni, oprószone sola sezamową.
- Cukinię obrać ze skórki i ugotować.
- Upieczoną dynię oraz ugotowaną cukinię zblendować z dodatkiem sosu sojowego i przyprawami.
- Pestki dyni uprażyć lekko na suchej, teflonowej patelni.
- Makaron wymieszać z sosem i podawać z kiełkami, pomidorkami oraz pestkami dyni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 460kcal
1 porcja- ok. 230kcal