11 listopada 2014

ZIELONY MAKARON Z POMARAŃCZOWYM SOSEM

Propozycja na lekki obiad, którym jednocześnie można się nasycić.
Bardzo lubię testować wszelkiego rodzaju nietypowe makarony z warzywnymi sosami.
Ten bardzo przypadł mi do gustu! :)


Składniki:
  • 60g makaronu sojowego
  • 1 kawałek dyni
  • pół cukinii
  • kilka pomidorów daktylowych
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kiełków brokuła
  • przyprawy: sól sezamowa, curry, garam masala
Przygotowanie: 
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Dynię upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
  3. Pomidorki piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni, oprószone sola sezamową.
  4. Cukinię obrać ze skórki i ugotować.
  5. Upieczoną dynię oraz ugotowaną cukinię zblendować z dodatkiem sosu sojowego i przyprawami.
  6. Pestki dyni uprażyć lekko na suchej, teflonowej patelni.
  7. Makaron wymieszać z sosem i podawać z kiełkami, pomidorkami oraz pestkami dyni.
Pozytywne kolory na talerzu i pełny brzuch- to jest to! ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 460kcal
1 porcja- ok. 230kcal