Lżejsza, a równie smaczna wersja klasycznych pancakes'ów! :)
A do tego urocze czerwone porzeczki!Podstawą placuszków są płatki owsiane, słodzone daktylami z dodatkiem jakże wartościowych porzeczek... Porzeczki posiadają bogaty skład chemiczny (witamina C, prowitamina A, sole mineralne) z czego wynikają ich właściwości oczyszczające, odświeżające, czy moczopędne.
Warto korzystać z dobroci lata!
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 banan
- 1 jajko
- 50g daktyli
- garść porzeczek
- Daktyle sparzyć wrzątkiem i zblendować na gładką masę.
- Płatki owsiane zmielić na mąkę, np. w młynku do kawy.
- Bardzo dokładnie zblendować ze sobą jajko, banana, mąkę owsianą oraz masę daktylową.
- Do całości dodać porzeczki i delikatnie wymieszać.
- Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej z obu stron, podczas smażenia zmniejszyć temperaturę.
Kalorie:
Całość (14 pancakes)- ok. 450kcal
1 pancakes- ok. 32kcal

