7 lipca 2014

PANCAKES OWSIANE Z PORZECZKAMI

Lżejsza, a równie smaczna wersja klasycznych pancakes'ów! :)

A do tego urocze czerwone porzeczki!

Podstawą placuszków są płatki owsiane, słodzone daktylami z dodatkiem jakże wartościowych porzeczek... Porzeczki posiadają bogaty skład chemiczny (witamina C, prowitamina A, sole mineralne) z czego wynikają ich właściwości oczyszczające, odświeżające, czy moczopędne.
Warto korzystać z dobroci lata!


Składniki:
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 50g daktyli
  • garść porzeczek
Przygotowanie:
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem i zblendować na gładką masę.
  2. Płatki owsiane zmielić na mąkę, np. w młynku do kawy.
  3. Bardzo dokładnie zblendować ze sobą jajko, banana, mąkę owsianą oraz masę daktylową.
  4. Do całości dodać porzeczki i delikatnie wymieszać.
  5. Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej z obu stron, podczas smażenia zmniejszyć temperaturę.
Takie pancakes możemy śmiało zajadać jako śniadanie, podwieczorek czy przekąskę w podróży.

Kalorie:
Całość (14 pancakes)- ok. 450kcal
1 pancakes- ok. 32kcal

Wegetariański obiad IIICukrzyca ciążowa-obiad