23 września 2015

DIETETYCZNA MOCNO KAKAOWA TARTA

Czy są tu jacyś amatorzy czekolady lub kakao? Ręka do góry!
Otóż nie bójcie się za tym pytaniem nie kryje się milion niezdrowych kalorii, a wręcz przeciwnie!

Stworzyłam obłędnie kakaową i dietetyczną tartę, która zdobyła nie tylko moje podniebienie, ale również mojego narzeczonego, który zdecydowanie jest amatorem tych "niezdrowych" słodyczy :)


Składniki:
Spód
  • 6 łyżek mąki jaglanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 banan
  • 1 łyżka masła orzechowego
Masa
  • 200g ryżu długoziarnistego
  • 1l mleka 0,5%
  • 5 łyżek cukru kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • orzechy laskowe

Przygotowanie: 
Spód
  1. Banana zblendować i wymieszać z pozostałymi składnikami.
  2. Po wyrobieniu ciasta wyłożyć je do formy, formując brzegi i piec około 20 minut w 180 stopniach.
Masa 
  1. Ryż ugotować w mleku z dodatkiem cukru kokosowego.
  2. Następnie odstawić do wystygnięcia i zblendować z dodatkiem kakao na gładki krem.
  3. Wyłożyć na wcześniej upieczony spód i udekorować orzechami laskowymi.
Ten smak uzależnia- zatem do dzieła! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2095kcal
1 kawałek- ok. 175kcal