Otóż nie bójcie się za tym pytaniem nie kryje się milion niezdrowych kalorii, a wręcz przeciwnie!
Stworzyłam obłędnie kakaową i dietetyczną tartę, która zdobyła nie tylko moje podniebienie, ale również mojego narzeczonego, który zdecydowanie jest amatorem tych "niezdrowych" słodyczy :)
Składniki:
Spód
- 6 łyżek mąki jaglanej
- 2 łyżki kakao
- 1 banan
- 1 łyżka masła orzechowego
- 200g ryżu długoziarnistego
- 1l mleka 0,5%
- 5 łyżek cukru kokosowego
- 3 łyżki kakao
- orzechy laskowe
Przygotowanie:
Spód
- Banana zblendować i wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Po wyrobieniu ciasta wyłożyć je do formy, formując brzegi i piec około 20 minut w 180 stopniach.
- Ryż ugotować w mleku z dodatkiem cukru kokosowego.
- Następnie odstawić do wystygnięcia i zblendować z dodatkiem kakao na gładki krem.
- Wyłożyć na wcześniej upieczony spód i udekorować orzechami laskowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2095kcal
1 kawałek- ok. 175kcal