10 czerwca 2016

POTRAWKA Z INDYKA Z KASZĄ JAGLANĄ

Czasem lubię przygotować proste, aczkolwiek sycące danie, po którym jednocześnie czuję się lekko, ale mam również dużo siły do działania.
Takie jest właśnie połączenie kaszy jaglanej z treściwym warzywnym sosem i filetem z indyka.
Oczywiście wszyscy wegetarianie i weganie mogą po prostu zamienić indyka na tofu i sądzę, że danie będzie równie pyszne i pożywne!


Składniki:
  • 4 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 600g filetu z indyka
  • 300g passaty pomidorowej
  • 200g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka czarnuszki (Green Essence)*
  • 1 pęczek koperku
  • kiełki słonecznika
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • przyprawy: sól himalajska, ajowan, papryka słodka
Przygotowanie: 
  1. Marchew, cukinię oraz bakłażana umyć i pokroić na kawałki, całość wymieszać z pastą curry, po czym przełożyć do wysokiej patelni, dolać pół szklanki wody i dusić.
  2. Indyka pokroić w kostkę, koperek posiekać i oba składniki dodać do warzyw, całość przyprawić solą himalajską, ajowanem oraz słodką papryką- dusić, aż do momentu odparowania prawie całego płynu.
  3. Pod koniec duszenia dodać passatę pomidorową, po czym dusić jeszcze kilka minut.
  4. Potrawkę podawać z ugotowaną kasza jaglaną oraz kiełkami słonecznika, całość posypać czarnuszką.
Takie danie może posłużyć nam, jako obiad na kilka dni do pracy ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1445kcal
1 porcja- ok. 362kcal