Takie jest właśnie połączenie kaszy jaglanej z treściwym warzywnym sosem i filetem z indyka.
Oczywiście wszyscy wegetarianie i weganie mogą po prostu zamienić indyka na tofu i sądzę, że danie będzie równie pyszne i pożywne!
Składniki:
- 4 marchewki
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 600g filetu z indyka
- 300g passaty pomidorowej
- 200g kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka czarnuszki (Green Essence)*
- 1 pęczek koperku
- kiełki słonecznika
- 1 łyżeczka pasty curry
- przyprawy: sól himalajska, ajowan, papryka słodka
- Marchew, cukinię oraz bakłażana umyć i pokroić na kawałki, całość wymieszać z pastą curry, po czym przełożyć do wysokiej patelni, dolać pół szklanki wody i dusić.
- Indyka pokroić w kostkę, koperek posiekać i oba składniki dodać do warzyw, całość przyprawić solą himalajską, ajowanem oraz słodką papryką- dusić, aż do momentu odparowania prawie całego płynu.
- Pod koniec duszenia dodać passatę pomidorową, po czym dusić jeszcze kilka minut.
- Potrawkę podawać z ugotowaną kasza jaglaną oraz kiełkami słonecznika, całość posypać czarnuszką.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1445kcal
1 porcja- ok. 362kcal