Kolejna wariacja na temat makowca!
Tym razem w kokilkach- takie jednoporcjowe makowce :) Pyszne i zdrowe- bo z dodatkiem amarantusa i suszonych fig :)
Jeżeli niekoniecznie chcecie piec dużego ciasta, myślę, że takie makowce będą świetnym rozwiązaniem, aby zasmakować świątecznych, zdrowych słodkości :)
Składniki:
- 6 łyżek maku niebieskiego
- 5 łyżek ziaren amarantusa
- 2 łyżki lnu mielonego
- 1 szklanka mleka
- garść orzechów włoskich
- kilka suszonych fig
- Amarantus ugotować w wodzie i odstawić do wystygnięcia.
- Mak niebieski zalać mlekiem i zagotować, dodając kilka drobno pokrojonych fig- całość gotować około 20 minut.
- Pod koniec gotowania dodać len mielony, masę zblendować i odstawić na 15 minut.
- Do całości dodać pokruszone orzechy włoskie oraz wcześniej ugotowany amarantus i porządnie wymieszać.
- Masę przełożyć do kokilek i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Makowce podawać z rozkrojonymi w formie kwiatów figami i orzechami włoskimi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 makowce)- ok. 1100kcal
1 makowiec- ok. 550kcal


