1 kwietnia 2015

AMARANTUSOWE MAKOWCE Z FIGAMI

Kolejna wariacja na temat makowca!


Tym razem w kokilkach- takie jednoporcjowe makowce :) Pyszne i zdrowe- bo z dodatkiem amarantusa i suszonych fig :)

Jeżeli niekoniecznie chcecie piec dużego ciasta, myślę, że takie makowce będą świetnym rozwiązaniem, aby zasmakować świątecznych, zdrowych słodkości :)


Składniki:
  • 6 łyżek maku niebieskiego
  • 5 łyżek ziaren amarantusa
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 1 szklanka mleka
  • garść orzechów włoskich
  • kilka suszonych fig
Przygotowanie:
  1. Amarantus ugotować w wodzie i odstawić do wystygnięcia.
  2. Mak niebieski zalać mlekiem i zagotować, dodając kilka drobno pokrojonych fig- całość gotować około 20 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodać len mielony, masę zblendować i odstawić na 15 minut.
  4. Do całości dodać pokruszone orzechy włoskie oraz wcześniej ugotowany amarantus i porządnie wymieszać.
  5. Masę przełożyć do kokilek i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Makowce podawać z rozkrojonymi w formie kwiatów figami i orzechami włoskimi.

 Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 makowce)- ok. 1100kcal
1 makowiec- ok. 550kcal

Bezglutenowa WielkanocWegetariańska Wielkanoc 2015Wielkanocne Smaki - edycja V