Zdecydowanie jednym z nich są szparagi, a moje ulubione to te zielone :)
Szparagi są najlepsze podane w prosty sposób, dlatego nie poddawałam ich bardzo mocnej obróbce.
Świetnie skomponowały się z komosą, lekkim sosem i aromatycznymi ziarnami konopi!
Składniki:
- kilka szparagów zielonych
- 5 łyżek komosy ryżowej czerwonej
- 80g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka łuskanych ziaren konopi
- koperek
- przyprawy: sól morska, pieprz cytrynowy
- Komosę ugotować.
- Ze szparagów odciąć końcówki (około 1/3 części) i ugotować na parze (około 5- 10 minut).
- Jogurt naturalny wymieszać z przyprawami i posiekanym koperkiem.
- Na talerz nałożyć komosę, szparagi, polać sosem i posypać uprażonymi na suchej teflonowej patelni ziarnami konopi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 425kcal
1 porcja- ok. 213kcal
