21 maja 2015

SZPARAGI NA CZERWONEJ KOMOSIE Z SOSEM KOPERKOWYM I ZIARNAMI KONOPI

Nie sposób nie korzystać z dobrodziejstw, jakie przynosi nam maj!
Zdecydowanie jednym z nich są szparagi, a moje ulubione to te zielone :)

Szparagi są najlepsze podane w prosty sposób, dlatego nie poddawałam ich bardzo mocnej obróbce.
Świetnie skomponowały się z komosą, lekkim sosem i aromatycznymi ziarnami konopi!


Składniki:
  • kilka szparagów zielonych
  • 5 łyżek komosy ryżowej czerwonej
  • 80g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka łuskanych ziaren konopi
  • koperek
  • przyprawy: sól morska, pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
  1. Komosę ugotować.
  2. Ze szparagów odciąć końcówki (około 1/3 części) i ugotować na parze (około 5- 10 minut).
  3. Jogurt naturalny wymieszać z przyprawami i posiekanym koperkiem.
  4. Na talerz nałożyć komosę, szparagi, polać sosem i posypać uprażonymi na suchej teflonowej patelni ziarnami konopi.
Proste, wiosenne i przede wszystkim smaczne danie gotowe! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 425kcal
1 porcja- ok. 213kcal

Szparagowe<3Love

22 komentarze:

  1. kocham szparagi, a komosy nigdy jeszcze nie jadłam, muszę kiedyś spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne i zdrowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też lubię szparagi takie, jakimi stworzyła je natura! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już druga osoba kusi szparagami, a ja nie mogę się doczekać aż je kupię!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czemu szparagi są takie drogie :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam jakie to musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne! Kocham szparagi ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. No właśnie też mi się wydaje, że szparagi nie potrzebują zbyt licznego towarzystwa ;)
    Danie bardzo niom!

    OdpowiedzUsuń
  9. SzpaRagi królują :-D
    U mnie również na blogu, lecz przepisz z białych szparag ;-)
    Pozdrawiam
    www.rodzinka2plus2.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie to wszystko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie to wszystko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak przygotowanych jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam szparagi pod każdą możliwą postacią, więc przepis ląduje do mojego notatnika :)

    hairoutine.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Szparagi tak, komosa tak, czego chieć więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Też najbardziej lubie zielone szparagi :) Pyszne i lekkie danie-tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zielone szparagi, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Z komosą jeszcze nie miałam okazji próbować. Wyglądają fajnie ;-)

    OdpowiedzUsuń