20 maja 2015

KRUCHE JAGLANE SZARLOTKI Z AMARANTUSEM

Gdy pomyślę o domowym cieście zawsze jednym z pierwszych skojarzeń jest szarlotka na kruchym spodzie!
I dzisiaj właśnie taką Wam przedstawiam, ale oczywiście jak to już na mnie przystało- w zdrowszej wersji :)

Kruche ciasto (już wielokrotnie wypróbowane i niezawodne!) wykonane na bazie mąki jaglanej, bez tłuszczu  i cukru!
A nadzienie oczywiście jabłkowe z dodatkiem lekko orzechowego amarantusa :)


Składniki:
Tartaletki
  • 6 łyżek mąki jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 dojrzały banan
Nadzienie
  • 4 łyżki ziaren amarantusa
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka suszonych moreli
Przygotowanie:
Tartaletki 
  1. Banana zblendować i połączyć z mąką oraz tahini.
  2. Wyrobić ciasto i wyłożyć do foremek.
  3. Z części ciasta uformować niezbyt szerokie paski.
Nadzienie
  1. Amarantus ugotować w wodzie.
  2. Następnie do amarantusa zetrzeć jabłko (na dużych oczkach), dodać cynamon, pokrojone suszone morele i wymieszać.
  3. Do przygotowanych wcześniej spodów nałożyć nadzienie, a na wierzch ułożyć paski z ciasta.
  4. Całość piec około 20 minut w 180 stopniach.
Jeszcze ciepłe, wyciągnięte prosto z piekarnika smakują najlepiej!
A podczas pieczenia oczywiście w całym mieszkaniu unosi się niezastąpiony aromat :)


Mogę się również pochwalić, że ten przepis jest dostępny również w najnowszym wydaniu E!stilo!!


https://www.facebook.com/estilopress?fref=ts

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (4 szarlotki)- ok. 815kcal
1 szarlotka- ok. 204kcal



22 komentarze:

  1. Świetne!!! Może któregoś dnia zrobię i polecę Ciebie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mnie, bo jestem szarlotkowym potworem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zrobię to z pewnością się tym pochwalę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotki są boskie :) A czym mogę zastąpić tahini bo nie mam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie piękne! :) Uwielbiam takie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotka zawsze byla moim ulubionym ciachem:-) na weeken popelnie na pewno.Fajny pomysl by zrobic nadzienie z ziaren amarantusa,bardzo je
    lubie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. słodkie i urocze tartaletki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają cudownie! Świetna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Hm zamiast kaszy jaglanej może być jakaś inna?

    OdpowiedzUsuń
  10. nie użyłam w przepisie kaszy jaglanej tylko mąkę jaglaną, ale oczywiście można zastąpić ją, np. mąką amarantusową, owsianą, czy gryczaną :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialne, z wyglądu nie ustępują tradycyjnej szarlotce :)

    OdpowiedzUsuń