2 maja 2015

KREM Z BATATÓW I KUKURYDZY

Słoneczny krem!


Wszyscy wiemy, jak pyszne, a zarazem sycące i pożywne są zupy krem.
A jeśli przy tym wyglądają uroczo to myślę, że nie trzeba do nich nikogo przekonywać! :)

Połączenie słodkiego, kremowego batata z kukurydzą to był dobry pomysł :)
Całość podana, dla kontrastu, z czarnym makaronem ryżowym- pycha!


Składniki:
  • 1 batat
  • 180g kukurydzy
  • bulion warzywny
  • 30g makaronu ryżowego czarnego
  • 1 łyżeczka ziaren lnu złotego
  • przyprawy: curry, papryka słodka, sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Batata obrać, pokroić w kostkę i ugotować w bulionie warzywnym.
  2. Ugotowanego batata zblendować z kukurydzą, dolewając bulion warzywny do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  3. Całosć przyprawić i podawać z ziarnami złotego lnu oraz makaronem z czarnego ryżu.
Prawda, że proste? A jakie efektowne! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok.515kcal
1 porcja- ok. 258kcal