Słoneczny krem!
A jeśli przy tym wyglądają uroczo to myślę, że nie trzeba do nich nikogo przekonywać! :)
Połączenie słodkiego, kremowego batata z kukurydzą to był dobry pomysł :)
Całość podana, dla kontrastu, z czarnym makaronem ryżowym- pycha!
Składniki:
- 1 batat
- 180g kukurydzy
- bulion warzywny
- 30g makaronu ryżowego czarnego
- 1 łyżeczka ziaren lnu złotego
- przyprawy: curry, papryka słodka, sól, pieprz
- Batata obrać, pokroić w kostkę i ugotować w bulionie warzywnym.
- Ugotowanego batata zblendować z kukurydzą, dolewając bulion warzywny do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Całosć przyprawić i podawać z ziarnami złotego lnu oraz makaronem z czarnego ryżu.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok.515kcal
1 porcja- ok. 258kcal