15 marca 2017

ZUPA Z MAKARONEM KONJAC

Pierwszy raz miałam do czynienia z makaronem konjac. To makaron, który skusi na pewno wszystkich liczących kalorie, ponieważ w 100g ma jedynie 9 kalorii! Powstaje z mąki konjac i błonnika owsianego oraz wody.

Na początku nie do końca wiedziałam "z czym to się je?", więc postanowiłam po prostu zrobić zupę!


Składniki:
  • 385g makaronu konjac
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 10g alg morskich (mix)
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 3 jajka
  • szczypiorek
  • przyprawy: sól himalajska, kurkuma
Przygotowanie:
  1. Makaron wrzucić do wrzątku i gotować około 5 minut, po czym odcedzić.
  2. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki.
  3. Algi namoczyć w wodzie przez około 10 minut (w między czasie raz wymienić wodę), a następnie ugotować (5 minut).
  4. Na patelni rozgrzać olej i mocno podsmażyć czosnek w całości.
  5. Bulion warzywny zagotować, dodać czosnek wraz z olejem, na którym był podsmażany, pokrojone w słupki marchewki- całość ugotować, aż marchewki zmięknął.
  6. Po ugotowaniu dodać makaron, algi, jajko oraz szczyptę przypraw, a całość posypać szczypiorkiem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 460kcal
1 porcja- ok. 153kcal