31 października 2014

ZIELONE KNEDLE JAGLANE

Nie jest to pierwszy raz, kiedy przyrządziłam knedle jaglane... natomiast jest to mój pierwszy raz z MŁODYM JĘCZMIENIEM! ;)

Wiele się słyszy o cudownych właściwościach tegoż to produktu. Tak pokrótce można rzec, że działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, czy przeciwwirusowo. W jego składzie można znaleźć mnóstwo beta- karotenu, witaminy C, witamin z grupy B, czy kwasu foliowego.

Przy tak bogatym składzie i pozytywnym działaniu na nasz organizm, daje jeszcze możliwość zabarwienia przygotowywanej przez nas potrawy ;)

Moje knedle były pyszne i posiadały uroczy kolor ;)


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżka młodego jęczmienia w proszku (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • kawałek mango
  • 1 łyżeczka stevi
  • dodatki: figa, jogurt naturalny, rodzynki, orzechy nerkowca
Przygotowanie:
  1.  Kaszę jaglaną opłukać i ugotować do całkowitej miękkości, wręcz rozgotować, po czym odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  2. Przestudzoną kaszę zblendować z młodym jęczmieniem oraz stevą, a następnie odstawić do "zawiązania się" masy (najlepiej w lodówce).
  3. Z małych części ciasta formować placuszki, na które nałożyć po kawałku mango i zamknąć na kształt knedli.
  4. Tak uformowane knedle najlepiej ponownie wstawić na 3o minut do lodówki (jednak nie jest to konieczne).
  5. Wrzucać na wrzącą wodę, a następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze kilka minut, aż do wypłynięcia na wierzch.
  6. Delikatnie wyjąć i podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami- u mnie była to figa, rodzynki i orzechy nerkowca, a całość polałam łyżką jogurtu naturalnego.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie (bez dodatków):
Całość (1 porcja)- ok. 220kcal