Wiele się słyszy o cudownych właściwościach tegoż to produktu. Tak pokrótce można rzec, że działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, czy przeciwwirusowo. W jego składzie można znaleźć mnóstwo beta- karotenu, witaminy C, witamin z grupy B, czy kwasu foliowego.
Przy tak bogatym składzie i pozytywnym działaniu na nasz organizm, daje jeszcze możliwość zabarwienia przygotowywanej przez nas potrawy ;)
Moje knedle były pyszne i posiadały uroczy kolor ;)
Składniki:
- 4 łyżki kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1 łyżka młodego jęczmienia w proszku (firmy OWOCOWY RAJ)*
- kawałek mango
- 1 łyżeczka stevi
- dodatki: figa, jogurt naturalny, rodzynki, orzechy nerkowca
- Kaszę jaglaną opłukać i ugotować do całkowitej miękkości, wręcz rozgotować, po czym odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Przestudzoną kaszę zblendować z młodym jęczmieniem oraz stevą, a następnie odstawić do "zawiązania się" masy (najlepiej w lodówce).
- Z małych części ciasta formować placuszki, na które nałożyć po kawałku mango i zamknąć na kształt knedli.
- Tak uformowane knedle najlepiej ponownie wstawić na 3o minut do lodówki (jednak nie jest to konieczne).
- Wrzucać na wrzącą wodę, a następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze kilka minut, aż do wypłynięcia na wierzch.
- Delikatnie wyjąć i podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami- u mnie była to figa, rodzynki i orzechy nerkowca, a całość polałam łyżką jogurtu naturalnego.
Kalorie (bez dodatków):
Całość (1 porcja)- ok. 220kcal