5 lipca 2014

WEGETARIAŃSKIE SUSHI

Niestety mój "pierwszy raz" z sushi nie był zbyt udany... chcąc uczcić wyjątkową okazję wybrałam się z narzeczonym na sushi, które nas bardzo rozczarowało...
Jednak były w nim elementy, które mi smakowały i coś takiego, co powoduje, że chciałam spróbować go jeszcze raz.

Dlatego postanowiłam wykonać moją wegetariańską wersję sushi! Było pyszne!
Użyłam kilku nietypowych składników, które ciekawie zmieniły jego smak. Z pewnością w niedługim czasie zrobię je ponownie! :)


Warto wspomnieć, że wodorosty nori świetnie wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci.
Są świetnym źródłem przeróżnych witamin (A, E, K, C, B) i minerałów (wapń, żelazo, jod).
Zmniejszają również uczucie głodu, przez co są pomocne przy odchudzaniu! A ponad wszystko- świetnie smakują :)



Składniki:
  • 3 liście nori
  • 3 łyżki czarnego ryżu
  • 5 łyżek komosy ryżowej
  • kiełki brokuła
  • 2 liście sałaty
  • 1 mały ogórek
  • 1 marchew
  • słupki grillowanej dyni
  • 2 łyżki sezamu
  • sos sojowy

 Przygotowanie:
  1. Ugotować oddzielnie komosę ryżową i czarny ryż, a następnie ostudzić.
  2. Liść nori ułożyć na macie błyszczącą stroną do dołu.
  3. Na matowej stronie wyłożyć komosę ryżową, tak aby przy końcu liścia zostawić co najmniej 1,5 cm wolnego miejsca.
  4. Na komosę wyłożyć czarny ryż, a następnie wzdłuż u dołu liścia pozostałe dodatki.*
  5. Zawijać liść przy pomocy maty bambusowej, mocno dociskając (po pierwszym zwinięciu mocno docisnąć i resztę liścia zawijać stopniowo).
  6. Koniec lista lekko zwilżyć wodą i przylepić na końcu.
  7. Gotowe sushi pokroić na kawałki o dość równiej grubości.
  8. Na koniec całość posypać sezamem i podać z dodatkiem sosu sojowego.
*Ja zrobiłam dwie wersje sushi- jedna z dodatkiem uprażonego sezamu, kiełków brokuła i dyni, druga ze słupkami ogórka, marchewki i sałatą.


Dodam, że ta wersja sushi jest wręcz wegańska, a w dodatku bezglutenowa.
Z łatwością możemy je spakować do pojemnika i zabrać na letni piknik, wycieczkę, czy po prostu lunch w pracy :)

Kalorie:
Całość (25 kawałków)- ok. 610kcal
1 kawałek- ok. 24kcal

Wegetariański obiad IIIW drodze na wakacje Cukrzyca ciążowa-obiad