Jednak były w nim elementy, które mi smakowały i coś takiego, co powoduje, że chciałam spróbować go jeszcze raz.
Dlatego postanowiłam wykonać moją wegetariańską wersję sushi! Było pyszne!
Użyłam kilku nietypowych składników, które ciekawie zmieniły jego smak. Z pewnością w niedługim czasie zrobię je ponownie! :)
Warto wspomnieć, że wodorosty nori świetnie wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci.
Są świetnym źródłem przeróżnych witamin (A, E, K, C, B) i minerałów (wapń, żelazo, jod).
Zmniejszają również uczucie głodu, przez co są pomocne przy odchudzaniu! A ponad wszystko- świetnie smakują :)
Składniki:
- 3 liście nori
- 3 łyżki czarnego ryżu
- 5 łyżek komosy ryżowej
- kiełki brokuła
- 2 liście sałaty
- 1 mały ogórek
- 1 marchew
- słupki grillowanej dyni
- 2 łyżki sezamu
- sos sojowy
Przygotowanie:
- Ugotować oddzielnie komosę ryżową i czarny ryż, a następnie ostudzić.
- Liść nori ułożyć na macie błyszczącą stroną do dołu.
- Na matowej stronie wyłożyć komosę ryżową, tak aby przy końcu liścia zostawić co najmniej 1,5 cm wolnego miejsca.
- Na komosę wyłożyć czarny ryż, a następnie wzdłuż u dołu liścia pozostałe dodatki.*
- Zawijać liść przy pomocy maty bambusowej, mocno dociskając (po pierwszym zwinięciu mocno docisnąć i resztę liścia zawijać stopniowo).
- Koniec lista lekko zwilżyć wodą i przylepić na końcu.
- Gotowe sushi pokroić na kawałki o dość równiej grubości.
- Na koniec całość posypać sezamem i podać z dodatkiem sosu sojowego.
Dodam, że ta wersja sushi jest wręcz wegańska, a w dodatku bezglutenowa.
Z łatwością możemy je spakować do pojemnika i zabrać na letni piknik, wycieczkę, czy po prostu lunch w pracy :)
Kalorie:
Całość (25 kawałków)- ok. 610kcal
1 kawałek- ok. 24kcal
bardzo smacznie to wygląda, muszę wreszcie pokusić się o takie sushi!
OdpowiedzUsuń