17 października 2015

GRYCZANE NALEŚNIKI Z DYNIĄ I AMARANTUSEM

Są to naleśniki na wytrawnie, ale nie byle jakie, bo z samej gryki!
Już wcześniej je przygotowywałam, ale zawsze w wersji słodkiej, a tym razem postanowiłam, że podam je na wytrawnie!

Są bardzo zdrowe, a do ich przygotowania wystarczy tylko kasza gryczana!! (nie licząc wody;))


Składniki:
Naleśniki
  • 100g kaszy gryczanej niepalonej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 szklanka wody
  • szczypta curry
Farsz
  • kawałek dyni
  • 3 łyżki amarantusa
  • świeże oregano
  • przyprawy: sól sezamowa, papryka ostra
  • do podania: sos dyniowo- pomidorowy, ziarna słonecznika, sałatka
Przygotowanie:
Naleśniki
  1. Kaszę gryczaną zalać wrzątkiem i odstawić na 24 godziny(podczas moczenia można wymienić wodę).
  2. Po namoczeniu kaszy, odlać wodę i zalać szklanką świeżej, a następnie bardzo dokładnie zblendować.
  3. Naleśniki smażyć na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej.
Farsz
  1. Dynię zapiec w piekarniku (25min/180 stopni), po czym zblendować na puree.
  2. Amarantus ugotować i wymieszać z puree dyniowym oraz świeżym oregano i przyprawami.
  3. Gotowe naleśniki wypełnić farszem i podawać z ulubionymi dodatkami.
Moje naleśniki były dość grube, ponieważ chciałam, aby były bardziej pożywnej. Jednak jeśli do kaszy dolejecie nieco więcej, niż szklanka wody będzie można uzyskać cieńsze ;)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (5 naleśników z farszem)- ok. 590kcal
1 naleśnik z farszem- ok. 118kcal

Wegetariański obiad VSposób na dynię 2015