6 października 2014

KUKURYDZIANE KOPYTKA NA PUREE DYNIOWYM

Proste, lekkie i delikatne danie- idealne na lunch! ;)

Kasza kukurydziana polecana jest w dietach lekkostarawnych, a ponadto nie zawiera glutenu.
Zaś sezon na dynię w pełni, więc korzystajmy z niej na co dzień!


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 350ml bulionu warzynego
  • 500g dyni
  • 2 łyżeczki koperku
  • 1 łyżeczka ostropestu plamistego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • curry
Przygotowanie: 
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować w bulionie warzywnym (cały czas mieszając), do wchłonięcia całego płynu.
  2. Ostropest plamisty zmielić i dodać do kaszy, a następnie wymieszać i przełożyć do formy na grubość 1 cm- odstawić do wystygnięcia i stężenia.
  3. Dynię pokroić na kawałki i ugotować lub upiec w piekarniku i zblendować na puree z dodatkiem curry.
  4. Ze stężałej kaszy wykroić kopytka i podawać na puree z dyni- całość oprószyć koperkiem.
Prosto i lekko! ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 500kcal
1 porcja- ok. 250kcal

Dynia na słodko i słonoRozgrzewające (wege) dania EDYCJA II