18 listopada 2014

BEZGLUTENOWY "PLEŚNIAK" Z AMARANTUSOWĄ KRUSZONKĄ

Bo zdecydowanie zbyt dawno nie piekłam nic z zastosowaniem kaszy jaglanej!
Zainspirowałam się typowym ciastem "pleśniak", jednak chciałam aby było ono maksymalnie zdrowe, a przy tym równie pyszne!

Myślę, że udało mi się osiągnąć swój cel! Bazą ciasta jest kasza jaglana. Dodatek owoców dodaje słodyczy, a amarantusowa kruszonka dopełnia całości :)

Chciałam również, aby ciasto przeze mnie upieczone było przeznaczone dla osób nie tylko na diecie odchudzającej, ale również na coraz bardziej popularnej diecie bezglutenowej. Nie użyłam również żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, co czyni je idealnym dla wegan :)

Natomiast myślę, że osoby bez żadnych konkretnych preferencji żywieniowych mogą spróbować czegoś nowego, z może właśnie będzie to krok w stronę zdrowego żywienia...? ;)


Składniki:
Spód
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka stevi
Warstwa owocowa
  • 150g borówek
  • 1 owoc khaki
  • 1 łyżeczka stevi
Kruszonka
  • 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżka mąki amarantusowej
  • 1 banan
Przygotowanie:
Spód
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować z dodatkiem stevi, a następnie odstawić do wystygnięcia.
  2. Masę przełożyć do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Warstwa owocowa 
  1. Khaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. Na wcześniej wyłożony spód ułożyć borówki i khaki, lekko je wciskając, a następnie obsypać stevią.
  3. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Kruszonka 
  1. Banana zblendować na mus, a następnie dodać mąkę amarantusową i amarantusa ekspandowanego- dokładnie wymieszać.
  2. Po 20 minutach ciasto wyjąć z piekarnika i wyłożyć warstwę kruszonki amarantusowej.
  3. Ciasto piec kolejne 15- 20 minut w tej samej temperaturze.
Ciasto można przechowywać w temperaturze pokojowej, nie traci ono swoich walorów smakowych.
Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Wam udanych eksperymentów kulinarnych :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.


Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 830kcal
1 kawałek- ok. 83kcal

Amarantus - super zboże XXI wieku