12 czerwca 2018

KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KOKOSEM

Znacie tradycyjnego pleśniaka? W moim rodzinnym domu królował co weekend :)

A ja przerobiłam go na fit nutę! :)



Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej

  • 1 szklanka mąki owsianej

  • 2 banany

  • 4 łyżki masła kokosowego

  • 1 kg truskawek

  • 2 łyżki miodu


Przygotowanie:

  1. Mąki wymieszaj ze zblendowanym bananem oraz masłem kokosowym – dokładnie wyrób ciasto.

  2. Większą część ciasta wyłóż na spód blaszki (lekko ponacinaj je nożem).

  3. Truskawki umyj, oczyść z szypułek, a następnie większość z nich rozgnieć widelcem z dodatkiem miodu.

  4. Rozgniecione truskawki wyłóż na wcześniej przygotowany spód, a następnie wyłóż na wierzch kilka całych przekrojonych na półówki.

  5. Z pozostałej części casta zrób kruszonę, którą lekko dociśnij.

  6. Ciasto piecz około 25 minut w 195 stopniach.




Kalorie:

Całość (20 kawałków) – ok. 1905kcal

1 kawałek – ok. 95kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.