Nie myśląc długo mój kolejny wybór padł na marchewkę, ale w banalnej pieczonej formie, a na zimno!
Wyszło super, a ciasto jest bardzo lekkie, nie jest przesłodzone, ani zbyt suche :)
Składniki:
Spód
- 3 marchewki
- 2 banany
- garść daktyli
- 8 łyżek mąki kokosowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1/2 szklanki jaglanej
- 2 szklanki mleka migdałowego
- 3 łyżki mąki kokosowej
- garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Spód
- Daktyle sparzyć wrzątkiem, namoczyć, a następnie odcedzić i zblendować na mus z bananami.
- Marchewki obrać i zetrzeć na tarce (drobne oczka), po czym wymieszać z musem bananaowo- daktylowym i mąką kokosową.
- Spód wyłożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą), formując dość wysokie brzegi i odstawić do schłodzenia w lodówce.
- Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w 1,5 szklanki mleka (do wchłonięcia całego płynu), po czym odstawić do wystygnięcia.
- Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem z dodatkiem mąki kokosowej oraz 0,5 szklanki mleka i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
- Całość ozdobić orzechami włoskimi.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1410kcal
1 kawałek- ok. 118kcal