3 października 2015

KOKOSOWY MARCHEWKOWIEC BEZ PIECZENIA

Weekend należy zacząć od ciasta! I chociaż wczoraj zaserwowałam ciasto dyniowe z kremem daktylowym to dzisiaj zostało już po nim tylko wspomnienie... a przecież weekend bez zdrowych słodkości weekendem straconym!

Nie myśląc długo mój kolejny wybór padł na marchewkę, ale w banalnej pieczonej formie, a na zimno!
Wyszło super, a ciasto jest bardzo lekkie, nie jest przesłodzone, ani zbyt suche :)


Składniki:
Spód
  • 3 marchewki
  • 2 banany
  • garść daktyli
  • 8 łyżek mąki kokosowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
Masa
  • 1/2 szklanki jaglanej
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, namoczyć, a następnie odcedzić i zblendować na mus z bananami.
  2. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce (drobne oczka), po czym wymieszać z musem bananaowo- daktylowym i mąką kokosową.
  3. Spód wyłożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą), formując dość wysokie brzegi i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Masa 
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w 1,5 szklanki mleka (do wchłonięcia całego płynu), po czym odstawić do wystygnięcia.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem z dodatkiem mąki kokosowej oraz 0,5 szklanki mleka i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  3. Całość ozdobić orzechami włoskimi.

 *Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1410kcal
1 kawałek- ok. 118kcal