1 stycznia 2015

POMARAŃCZOWE CIASTO JAGLANE Z HIBISKUSEM

Kolejne z serii prostych, jaglanych ciast!
Ich niesamowitość polega właśnie na tym, że wystarczy dosłownie kilka składników, z których można upiec świetne i zdrowe ciasto!

Dzisiaj postawiłam na nieco cytrusowe smaki i nie żałuję, bo wyszło super :)


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 4 pomarańcze
  • 1 łyżeczka stevi
  • kandyzowany hibiskus
Przygotowanie:
  1. Pomarańcze obrać ze skórki i wycisnąć z nich sok.
  2. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w soku z pomarańczy z dodatkiem stevi.
  3. Ugotowaną kasze odstawić do wystygnięcia, po czym przełożyć do formy.
  4. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Podawać z kandyzowanym hibiskusem.
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Na następny dzień w towarzystwie koktajlu owocowego lub kubka kakao smakuje rewelacyjnie!! :)

Można je też potraktować, jako słodki chlebek i podawać z ulubionymi powidłami :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1650kcal
1 kawałek- ok. 138kcal

Lekkie Święta