10 października 2016

AMARANTUSOWY DESER Z MUSEM JABŁKOWO- CYTRYNOWYM

Jesień w kuchni nie musi być nudna i ponura, jak pogoda za oknem!
Daje nam do dyspozycji wiele smaków w postaci warzyw, owoców... chociażby pyszne, słodkie, polskie jabłka! Wykorzystuję je przy każdej okazji, a dzisiaj w towarzystwie amarantusa ;)


Składniki:
  • 200g amarantusa
  • szczypta wanilii
  • 4 duże jabłka
  • pół cytryny
  • maliny
  • orzechy włoskie
Przygotowanie:
  1. Amarantus ugotować w dwukrotnej ilości wody ze szczyptą wanilii, następnie przełożyć do słoiczków.
  2. Jabłka obrać ze skórek i zblendować na mus z sokiem z cytryny- nałożyć kolejną warstwę do słoiczków.
  3. Na wierzchu ułożyć po kilka malin, a całość posypać uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 1400kcal
1 porcja- ok. 467kcal