2 marca 2014

SERNIKOMAKOWIEC

z kaszą jaglaną!

 

Super połączenie sera twarogowego i maku... z nutką jakże zdrowej kaszy jaglanej!
Tak między świętami Bożego Narodzenia a Wielkanocą... ;) Połączenie dwóch smaków!




Składniki:
  •  500g twarogu chudego (serka naturalnego)
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 3 łyżki maku
  • 3 jajka
  • dojrzały banan
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny
Przygotowanie:
  1. Kaszę opłukać, a następnie zalać dwukrotną ilością wody i gotować do wchłonięcia całego płynu.
  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  3. Resztę składników (twaróg, żółtka, mak, banan, stevia i proszek do pieczenia) dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
  4. Do masy dodać kaszę, skórkę z cytryny i białka, tym razem wymieszać delikatnie (bez miksowania!).
  5. Ciasto przełożyć do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 50 minut.


*Ciasto po upieczeniu pozostawić w piekarniku  (przy uchylonych drzwiczkach), aby nie opadło.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1000kcal
1 kawałek- ok. 100kcal