z kaszą jaglaną!
Super połączenie sera twarogowego i maku... z nutką jakże zdrowej kaszy jaglanej!
Tak między świętami Bożego Narodzenia a Wielkanocą... ;) Połączenie dwóch smaków!
Składniki:
- 500g twarogu chudego (serka naturalnego)
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 3 łyżki maku
- 3 jajka
- dojrzały banan
- 2 łyżeczki stevi
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z cytryny
- Kaszę opłukać, a następnie zalać dwukrotną ilością wody i gotować do wchłonięcia całego płynu.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
- Resztę składników (twaróg, żółtka, mak, banan, stevia i proszek do pieczenia) dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
- Do masy dodać kaszę, skórkę z cytryny i białka, tym razem wymieszać delikatnie (bez miksowania!).
- Ciasto przełożyć do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 50 minut.
*Ciasto po upieczeniu pozostawić w piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach), aby nie opadło.
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1000kcal
1 kawałek- ok. 100kcal
Uwielbiam makowce, a takie jeszcze nie jadłam. Koniecznie muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuń