24 lutego 2016

MIX STRĄCZKÓW Z WARZYWAMI

Znacie to uczucie, kiedy po całym dniu poza domem wracacie do domu i po prostu opadacie z sił?
A gdy dodamy do tego niską temperaturę i deszcz za oknem mamy gwarantowany spadek energii!

Ale ja mam na to radę- ciepły i pożywny posiłek na bazie strączków :)


Składniki:
  • 200g mixu strączków
  • garstka wodorostów wakame
  • 1,5 cukinii
  • 1 marchew
  • mała dynia hokkaido
  • 700g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka ostropestu plamistego
  • kiść świeżego koperku
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka
  • do podania: imbir marynowany, ziarna lnu brązowego
Przygotowanie: 
  1. Mix strączków namoczyć (12 godzin), a następnie ugotować (1 godzina).
  2. Wodorosty wakame namoczyć przez 40 minut, a następnie dodać do strączków na 20 minut przed końcem gotowania.
  3. Marchew obrać i pokroić w półksiężyce, cukinię również pokroić w półksiężyce, a dynię obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę- wszystkie warzywa ugotować razem.
  4. Ugotowane strączki z wakame odcedzić, dodać ugotowane warzywa (z odrobiną wywaru, w którym się gotowały), passatę, ostropest, posiekany koperek oraz przyprawy- całość dusić jeszcze około 5- 10 minut. 
  5. Gotowe danie podawać z imbirem i ziarnami lnu. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 1265kcal
1 porcja- ok. 253kcal