A gdy dodamy do tego niską temperaturę i deszcz za oknem mamy gwarantowany spadek energii!
Ale ja mam na to radę- ciepły i pożywny posiłek na bazie strączków :)
Składniki:
- 200g mixu strączków
- garstka wodorostów wakame
- 1,5 cukinii
- 1 marchew
- mała dynia hokkaido
- 700g passaty pomidorowej
- 1 łyżka ostropestu plamistego
- kiść świeżego koperku
- przyprawy: sól himalajska, papryka słodka
- do podania: imbir marynowany, ziarna lnu brązowego
- Mix strączków namoczyć (12 godzin), a następnie ugotować (1 godzina).
- Wodorosty wakame namoczyć przez 40 minut, a następnie dodać do strączków na 20 minut przed końcem gotowania.
- Marchew obrać i pokroić w półksiężyce, cukinię również pokroić w półksiężyce, a dynię obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę- wszystkie warzywa ugotować razem.
- Ugotowane strączki z wakame odcedzić, dodać ugotowane warzywa (z odrobiną wywaru, w którym się gotowały), passatę, ostropest, posiekany koperek oraz przyprawy- całość dusić jeszcze około 5- 10 minut.
- Gotowe danie podawać z imbirem i ziarnami lnu.
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 1265kcal
1 porcja- ok. 253kcal
Strączki + warzywa zawsze chętnie zjem :) Fajna,kolorowa propozycja!
OdpowiedzUsuńWarzywa kocham, strączki też, idealny obiadek. :-)
OdpowiedzUsuńCałkiem niezłe :D
OdpowiedzUsuńDynia i imbir <3
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenia, jestem ciekawa jak całość smakuje bo wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNo, strączki to źródło wielu cennych witamin, minerałów, czy błonnika. A tak często ich nie doceniamy... Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń