12 października 2014

GORĄCA CZEKOLADA KAROBOWA Z MANGO

Wegańska, dietetyczną i rozgrzewająca!


Trzeba przygotować się na nadchodzące chłodnie jesienne wieczory... jednym ze sposobów, aby to zrobić może być przygotowanie bardzo smacznej i sycącej, a jednocześnie mocno rozgrzewającej czekolady!
Bo kto nie lubi czekolady?! :) A takiej dietetycznej wersji spokojnie każdy z nas może sobie na nią pozwolić ;)

Kakao w przepisie zastąpiłam potocznie zwanym karobem, czyli  mączką chleba świętojańskiego. Powstaje on w wyniku zmielenia nasion ze strączków, które rosną na drzewie karobu.

Zaś jeżeli chodzi o działanie to bardzo korzystne wpływa na nasz organizm. Reguluje między innymi układ trawienny, czy obniża poziom cholesterolu we krwi. Bardzo często stosowany jest prze osoby uczulone na kakao, ponieważ jest on antyalergiczny.

Co ważne- należy pamiętać, że karobu dodajemy o połowę mniej, niż kakao, a to ze względu na jego intensywność.


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 mango 
  • 100ml mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka karobu
  • 1 łyżeczka stevi
  • dodatki: imbir kandyzowany, orzechy laskowe
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować do miękkości.
  2. Ugotowaną kaszę zblendować z mlekiem, karobem i stevią.
  3. Całość podgrzać, aby czekolada była bardzo gorąca.
  4. Do podgrzanej czekolady dodać wcześniej zblendowane mango i dokładnie wymieszać.
  5. Gorącą czekoladę podawać z kawałkami kandyzowanego imbiru i orzechami laskowymi.
Całość uzupełniał mocno intensywny kandyzowany imbir, orzechowy posmak i delikatność kaszy jaglanej! Aby nadać lekko tropikalnej i owocowej nuty do czekolady dodałam również mango, co było strzałem w dziesiątkę ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 570kcal
1 porcja- ok. 285kcal

Rozgrzewające napoje na jesień