19 września 2017

DYNIOWO - KOKOSOWE CURRY Z KASZĄ JAGLANĄ

Jak już nie raz wspominałam - dynia to warzywo nr 1 w mojej kuchni!

A żeby nie rzucać słów na wiatr to dzisiaj kolejne danie z dynią w roli głównej :)



Składniki:

  • 350g kaszy jaglanej

  • 1 spora dynia hokkaido

  • 250ml mleczka kokosowego

  • 100g nerkowców

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • kiełki jarmużu

  • 1 cebula

  • spory kawałek imbiru

  • 1 łyżeczka syropu z agawy

  • przyprawy: sól himalajska, kolendra mielona, kurkuma, kumin


Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglana opłucz i ugotuj, a następnie rozdziel do 4 miseczek.

  2. Cebulę, imbir, syrop z agawy i przyprawy porządnie zblenduj na pastę.

  3. Gotową pastę podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj pokrojoną w dużą kostkę dynię, a następnie zalej 1 szklanką wody wymieszaną z mleczkiem kokosowym.

  4. Całość duś, aż dynia będzie miękka.

  5. Gotowe curry podaj z kaszą jaglaną, całość posyp uprażonymi orzechami nerkowca i kiełkami jarmużu.


Kalorie:

Całość (4 porcje) - ok. 2640kcal

1 porcja- ok. 660kcal