13 grudnia 2013

ŚWIĄTECZNY MIGDAŁOWIEC

Mega dietetyczny, mega pyszny- biszkopt migdałowy!


Tym razem, w tym gorącym przedświątecznym okresie, postanowiłam poeksperymentować z ciastem, którego podstawą będą jedynie orzechy. Szczerze muszę się przyznać, że nie sądziłam, że bez mąki i cukru może wyjść takie cudo! Kto by pomyślał... a ciasto jest naprawdę wyjątkowo dobre i stanowi świetną propozycję na świąteczny stół.


Składniki:

Biszkopt

  •  5 jajek
  • 200g płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki stevii
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z pomarańczy
Masa
  • 100g serka naturalnego
  • 1 dojrzały banan
  • garść nerkowców (namoczonych przez kilka godzin)
Polewa
  • 3 połówki brzoskwiń
  • pokruszone nerkowce

Przygotowanie:
  1. Płatki migdałów zmielić na mąkę w malakserze. 
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, natomiast żółtka utrzeć ze stevią i wanilią oraz proszkiem do pieczenia.
  3. Do białek dodawać kolejno masę z żółtkami i mąkę migdałową, cały czas mieszając.
  4. Powstałą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (w przypadku formy sylikonowej papier nie jest potrzebny).
  5. Ciasto piec około 30- 40 minut w 180 stopniach (najlepiej wykałaczką sprawdzić czy ciasto w środku jest już upieczone).
  6. Po upieczeniu ciasta nie wyjmować go od razu z piekarnika, aby zbytnio nie opadło.
  7. W tym czasie można przygotować masę. Jest to bardzo proste- wystarczy zmiksować razem banana, serek oraz wcześniej namoczone orzechy nerkowca. Czas blendowania jest dość długi, ponieważ masa nie powinna mieć żadnych grudek. Gotowa masa jest po prostu wybita!!!
  8. Przestudzony biszkopt przekroić w poprzek, by powstały 3 części i przekładamy masą.
  9. Na wierzch wykładamy polewę, czyli mus ze zmiksowanych brzoskwiń i posypujemy kruszonką powstałą z orzeszków.
  Był to mój pierwszy wypiek z migdałów, ale z pewnością nie ostatni! Teraz ze względu na powszechność wszelkich bakali na pewno skuszę się po raz kolejny na jeszcze ciekawszą wariację tego ciasta! Naprawdę przywołuje prawdziwy smak świąt!!


Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1880kcal
1 kawałek- ok. 188kcal