Mega dietetyczny, mega pyszny- biszkopt migdałowy!
Tym razem, w tym gorącym przedświątecznym okresie, postanowiłam poeksperymentować z ciastem, którego podstawą będą jedynie orzechy. Szczerze muszę się przyznać, że nie sądziłam, że bez mąki i cukru może wyjść takie cudo! Kto by pomyślał... a ciasto jest naprawdę wyjątkowo dobre i stanowi świetną propozycję na świąteczny stół.
Składniki:
Biszkopt
- 5 jajek
- 200g płatków migdałowych
- 2 łyżeczki stevii
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z pomarańczy
- 100g serka naturalnego
- 1 dojrzały banan
- garść nerkowców (namoczonych przez kilka godzin)
- 3 połówki brzoskwiń
- pokruszone nerkowce
Przygotowanie:
- Płatki migdałów zmielić na mąkę w malakserze.
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, natomiast żółtka utrzeć ze stevią i wanilią oraz proszkiem do pieczenia.
- Do białek dodawać kolejno masę z żółtkami i mąkę migdałową, cały czas mieszając.
- Powstałą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (w przypadku formy sylikonowej papier nie jest potrzebny).
- Ciasto piec około 30- 40 minut w 180 stopniach (najlepiej wykałaczką sprawdzić czy ciasto w środku jest już upieczone).
- Po upieczeniu ciasta nie wyjmować go od razu z piekarnika, aby zbytnio nie opadło.
- W tym czasie można przygotować masę. Jest to bardzo proste- wystarczy zmiksować razem banana, serek oraz wcześniej namoczone orzechy nerkowca. Czas blendowania jest dość długi, ponieważ masa nie powinna mieć żadnych grudek. Gotowa masa jest po prostu wybita!!!
- Przestudzony biszkopt przekroić w poprzek, by powstały 3 części i przekładamy masą.
- Na wierzch wykładamy polewę, czyli mus ze zmiksowanych brzoskwiń i posypujemy kruszonką powstałą z orzeszków.
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1880kcal
1 kawałek- ok. 188kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz