18 kwietnia 2015

ZUPA WARZYWNA Z CZARNYM MAKARONEM RYŻOWYM

Ekspresowa zupa z nutą orientu! :)


Jest to propozycja na nieskomplikowaną i co ważne bardzo szybką w przygotowaniu zupę. Do jej przygotowania użyłam zarówno bardzo popularnych i powszechnie dostępnym składników, jak i bardziej wyjątkowych- makaronu z czarnego ryżu oraz grzybów mun.

Polecam wszystkim na lekki lunch!


Składniki:
  • 50g makaronu z czarnego ryżu
  • kawałek brokuła
  • kilka brukselek
  • kilka grzybów mun
  • kostka warzywna bio
  • 1 łyżeczka białego sezamu
  • kiełki brokuła
Przygotowanie:
  1. Grzyby mun namoczyć przez co najmniej 20 minut we wrzątku.
  2. Brokuła pokroić na małe różyczki i ugotować wraz z grzybami mun i brukselką- pod koniec gotowania dodać kostkę warzywną.
  3. Podawać z ugotowanym makaronem ryżowym i uprażonym na suchej patelni teflonowej sezamem oraz kiełkami.
Myślę, że jest to idealne danie dla osób "zabieganych", które nie chcą poświęcać dużo czasu na gotowanie, ale jednocześnie pragną zjeść zdrowo i smacznie!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 355kcal
1 porcja- ok. 178kcal