Ekspresowa zupa z nutą orientu! :)
Jest to propozycja na nieskomplikowaną i co ważne bardzo szybką w przygotowaniu zupę. Do jej przygotowania użyłam zarówno bardzo popularnych i powszechnie dostępnym składników, jak i bardziej wyjątkowych- makaronu z czarnego ryżu oraz grzybów mun.
Polecam wszystkim na lekki lunch!
Składniki:
- 50g makaronu z czarnego ryżu
- kawałek brokuła
- kilka brukselek
- kilka grzybów mun
- kostka warzywna bio
- 1 łyżeczka białego sezamu
- kiełki brokuła
- Grzyby mun namoczyć przez co najmniej 20 minut we wrzątku.
- Brokuła pokroić na małe różyczki i ugotować wraz z grzybami mun i brukselką- pod koniec gotowania dodać kostkę warzywną.
- Podawać z ugotowanym makaronem ryżowym i uprażonym na suchej patelni teflonowej sezamem oraz kiełkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 355kcal
1 porcja- ok. 178kcal