10 marca 2018

OMLET Z MĄKI Z SAMOPSZY

Samopsza to odmiana pszenicy, która swoje początku datuje na tysiące lat przed nasza erą.

Teraz odkrywamy je na nowo! A najlepiej na słodko :)



Składniki:

  • 1 jajko

  • 1 białko jajka

  • pół szklanki mleka ryżowego

  • 2 łyżki sproszkowanych daktyli

  • 5 łyżek mąki z samopszy

  • 1 łyżeczka oleju z pestek winogron

  • dodatkowo: pół banana, 1 łyżeczka masła orzechowego, pół łyżeczki masła kokosowego, 1 łyżeczka syropu klonowego, kilka orzechów włoskich, rodzynki




Przygotowanie:

  1. Na patelni rozetrzyj i rozgrzej olej.

  2. Składniki na olet dokładnie ze sobą zblenduj, następnie masę wylej na patelnię i smaż z obu stron pod przykryciem.

  3. Gotowy omlet posmaruj masłem orzechowym, podaj z plastrami banana, orzechami laskowymi, rodzynkami, pokruszonym masłem kokosowym, a na koniec polej syropem klonowym.


Kalorie:

Całość (1 duży omlet) – ok. 735kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.