Ja próbowałam już wszystkiego z powyższych i chciałam podać je w nieco odmiennej wersji- myślę, że się udało :)
Sakiewki z lekkiego papieru ryżowego wypełnione dwoma rodzajami farszu strączkowego okazały się być wspaniałą, pełnowartościową przekąską :) A dodatek trawy pszenicznej nadał im nie tylko niepowtarzalnych wartości odżywczych, ale również smakowych!
Składniki:
- 6 arkuszy papieru ryżowego
- 4 łyżki fasoli mung
- 4 łyżki żółtej soczewicy
- 3 łyżki kaszy kuskus
- 1 łyżka trawy pszenicznej (proszek)
- pomidory koktajlowe
- 3 liście sałaty
- łodygi koperku
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 łyżeczka pestek dyni
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
- przyprawy: curry, sos sojowy, papryka słodka
- Fasolę mung i soczewicę namoczyć, a następnie ugotować (w oddzielnych garnkach).
- Fasolkę zblendować z trawką pszeniczną, pestkami dyni, sałatą i sosem sojowym.
- Soczewicę zblendować z wcześniej przygotowaną kaszą kuskus, słonecznikiem i dodatkiem curry.
- Pomidory koktajlowe posypać słodką papryką i ugrillować (15 minut/ 180 stopni).
- Każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć, a następnie na środek nałożyć po łyżce każdego farszu, zawinąć i związać gałązką koperku.
- Sakiewki podawać posypane sezamem z pomidorami koktajlowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (6 sakiewek)- ok. 785kcal
1 sakiewka- ok. 131kcal
