26 sierpnia 2016

CIECIERZYCA Z KALAFIOREM W SOSIE DYNIOWO- JARMUŻOWYM

Dzisiejszy obiad szykuje się na wegańsko, a jednocześnie bardzo pożywnie i z moją ukochaną dynią! :)
Co tu dużo pisać- warzywa są! Biało roślinne jest! Zatem nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam i sobie smacznego :)


Składniki:
  • 1 kalafior
  • 200g ciecierzycy
  • 1 dynia
  • 2 łyżki jarmużu sproszkowanego
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka czarnuszki (Green Essence)*
  • przyprawy: imbir, pieprz, cynamon, sól himalajska
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć (najlepiej całą noc), a następnie ugotować (około 60 minut).
  2. Kalafiora podzielić na małe różyczki i ugotować.
  3. Z dyni wydrążyć miąższ z pestkami, a następnie kawałek pokroić na mniejsze części, oprószyć solą i upiec w piekarniku (180stopni/20 minut).
  4. Pozostałą część dyni pokroić na kawałki i ugotować, po czym zblendować na mus z przyprawami i czosnkiem.
  5. Ugotowaną ciecierzycę wymieszać z musem dyniowym, na wierzchu z jarmużu utworzyć pasy nałożyć kalafior i upieczoną dynię- całość posypać natką pietruszki i czarnuszką.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1200kcal
1 porcja- ok. 300kcal