24 listopada 2014

KOKOSOWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI

Przygotowując to ciasto zastanawiałam się kto z nas nie lubi smaku kokosowego... chyba mało kto!

Oprócz swoich walorów smakowych mąka kokosowa jest również bezglutenowa, co czyni ją jeszcze bardziej atrakcyjną pod względem wartości odżywczych!

Ciasto wykonane w proporcji 1:1 z inną mąką, np. jaglaną jest w swojej konsystencji raczej mokre i zbite, czyli takie jak lubię najbardziej :)
Osobom, które preferują  suche wypieki polecam zastosowanie mąki kokosowej jedynie jako pyszny dodatek i urozmaicenie w postaci 1 lub 2 łyżek.

Dodatkiem do całości były soczyste brzoskwinie, które rewelacyjnie dopełniały całości.


Składniki:
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 4 łyżki mąki jaglanej 
  • 2 białka jajek
  • 1 mały banan
  • 1 łyżeczka stevi
  • 2 brzoskwinie
  • kilka suszonych moreli
Przygotowanie:
  1. Obie mąki wymieszać ze stevią i pokrojonymi  suszonymi morelami.
  2. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z mąkami.
  3. Do masy dodać zblendowanego banana, bardzo delikatnie mieszając.
  4. Całość przełożyć do formy (mała keksówka), a na wierzchu poukładać kawałki brzoskwiń.
  5. Całość piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
  
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 750kcal
1 kawałek- ok. 63kcal

Chciałabym również zachęcić wszystkich do zapoznania się z nowym numerem magazynu E!stilo, w którym zamieszczone są moje przepisy na pyszne smakołyki oraz ciekawe artykuły i porady dotyczące zdrowego trybu życia :)

E!stilo


 W orzechowym raju 3