Oprócz swoich walorów smakowych mąka kokosowa jest również bezglutenowa, co czyni ją jeszcze bardziej atrakcyjną pod względem wartości odżywczych!
Ciasto wykonane w proporcji 1:1 z inną mąką, np. jaglaną jest w swojej konsystencji raczej mokre i zbite, czyli takie jak lubię najbardziej :)
Osobom, które preferują suche wypieki polecam zastosowanie mąki kokosowej jedynie jako pyszny dodatek i urozmaicenie w postaci 1 lub 2 łyżek.
Dodatkiem do całości były soczyste brzoskwinie, które rewelacyjnie dopełniały całości.
Składniki:
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 4 łyżki mąki jaglanej
- 2 białka jajek
- 1 mały banan
- 1 łyżeczka stevi
- 2 brzoskwinie
- kilka suszonych moreli
- Obie mąki wymieszać ze stevią i pokrojonymi suszonymi morelami.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z mąkami.
- Do masy dodać zblendowanego banana, bardzo delikatnie mieszając.
- Całość przełożyć do formy (mała keksówka), a na wierzchu poukładać kawałki brzoskwiń.
- Całość piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 750kcal
1 kawałek- ok. 63kcal
Chciałabym również zachęcić wszystkich do zapoznania się z nowym numerem magazynu E!stilo, w którym zamieszczone są moje przepisy na pyszne smakołyki oraz ciekawe artykuły i porady dotyczące zdrowego trybu życia :)
