Oprócz swoich walorów smakowych mąka kokosowa jest również bezglutenowa, co czyni ją jeszcze bardziej atrakcyjną pod względem wartości odżywczych!
Ciasto wykonane w proporcji 1:1 z inną mąką, np. jaglaną jest w swojej konsystencji raczej mokre i zbite, czyli takie jak lubię najbardziej :)
Osobom, które preferują suche wypieki polecam zastosowanie mąki kokosowej jedynie jako pyszny dodatek i urozmaicenie w postaci 1 lub 2 łyżek.
Dodatkiem do całości były soczyste brzoskwinie, które rewelacyjnie dopełniały całości.
Składniki:
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 4 łyżki mąki jaglanej
- 2 białka jajek
- 1 mały banan
- 1 łyżeczka stevi
- 2 brzoskwinie
- kilka suszonych moreli
- Obie mąki wymieszać ze stevią i pokrojonymi suszonymi morelami.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z mąkami.
- Do masy dodać zblendowanego banana, bardzo delikatnie mieszając.
- Całość przełożyć do formy (mała keksówka), a na wierzchu poukładać kawałki brzoskwiń.
- Całość piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 750kcal
1 kawałek- ok. 63kcal
Chciałabym również zachęcić wszystkich do zapoznania się z nowym numerem magazynu E!stilo, w którym zamieszczone są moje przepisy na pyszne smakołyki oraz ciekawe artykuły i porady dotyczące zdrowego trybu życia :)
Smakowicie się prezentuje, zazdroszczę pomysłów;)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda ale i tak smak wygrywa na 100% :)
OdpowiedzUsuńkokosowe love, ideał dla mniee :3
OdpowiedzUsuńmusiało być przepyszne! :3
OdpowiedzUsuńZamawiam kawałek! :)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie smaków
OdpowiedzUsuńMmm.. Narobiłaś mi smaka na coś kokosowego! ;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie przestaniesz zachwycać tymi wypiekami.. :>
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wypiek, zjadłabym zwłaszcza, ze jest w nim mąka kokosowa :-)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne! I ten smak...
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto takie bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńProste i smakowite :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, apetyczne!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wielce mniamuśnie :)
OdpowiedzUsuńTak mi się brzoskwinie zamarzyły jak mało co ;D ciasta z mąki kokosowej po prostu wymiatają :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować ten przepis, super! :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda!!:-)
OdpowiedzUsuńPyszne, rzeczywiście, chyba wszyscy lubią smak kokosowy :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis kradnę! :) Tylko będzie mi potrzebna mniejsza keksówka :)
OdpowiedzUsuńojj dosłownie poczułam ten kokos :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPrzyda mi się ten przepis, bo mam mąkę kokosową, ale za bardzo nie wiem, co z nią robić...
Zapisuje przepis bo domowy veganin domaga sie słodkości pominę jajka i tez powinno sie udać
OdpowiedzUsuńMmm pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto dla mnie. Przepis wypróbuję. Mam jeszcze mąkę kokosową wiec ją pysznie wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać jak wyszło :)
UsuńZaintrygowałaś mnie tym przepisem :)
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić mąkę kokosową? Albo jak ją zrobić? :) Ciasto wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
mąkę kokosową na pewno dostaniesz w jednym z tych sklepów (wszystkie punkty sprzedaży znajdziesz w linku) http://www.bioplanet.pl/sklepy :) polecam, bo jest naprawdę pyszna :)
Usuń