24 listopada 2014

KOKOSOWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI

Przygotowując to ciasto zastanawiałam się kto z nas nie lubi smaku kokosowego... chyba mało kto!

Oprócz swoich walorów smakowych mąka kokosowa jest również bezglutenowa, co czyni ją jeszcze bardziej atrakcyjną pod względem wartości odżywczych!

Ciasto wykonane w proporcji 1:1 z inną mąką, np. jaglaną jest w swojej konsystencji raczej mokre i zbite, czyli takie jak lubię najbardziej :)
Osobom, które preferują  suche wypieki polecam zastosowanie mąki kokosowej jedynie jako pyszny dodatek i urozmaicenie w postaci 1 lub 2 łyżek.

Dodatkiem do całości były soczyste brzoskwinie, które rewelacyjnie dopełniały całości.


Składniki:
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 4 łyżki mąki jaglanej 
  • 2 białka jajek
  • 1 mały banan
  • 1 łyżeczka stevi
  • 2 brzoskwinie
  • kilka suszonych moreli
Przygotowanie:
  1. Obie mąki wymieszać ze stevią i pokrojonymi  suszonymi morelami.
  2. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z mąkami.
  3. Do masy dodać zblendowanego banana, bardzo delikatnie mieszając.
  4. Całość przełożyć do formy (mała keksówka), a na wierzchu poukładać kawałki brzoskwiń.
  5. Całość piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
  
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 750kcal
1 kawałek- ok. 63kcal

Chciałabym również zachęcić wszystkich do zapoznania się z nowym numerem magazynu E!stilo, w którym zamieszczone są moje przepisy na pyszne smakołyki oraz ciekawe artykuły i porady dotyczące zdrowego trybu życia :)

E!stilo


 W orzechowym raju 3

29 komentarzy:

  1. Smakowicie się prezentuje, zazdroszczę pomysłów;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda ale i tak smak wygrywa na 100% :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kokosowe love, ideał dla mniee :3

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe połączenie smaków

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm.. Narobiłaś mi smaka na coś kokosowego! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie przestaniesz zachwycać tymi wypiekami.. :>

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy wypiek, zjadłabym zwłaszcza, ze jest w nim mąka kokosowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe ciasto takie bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  9. Proste i smakowite :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentuje się wielce mniamuśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak mi się brzoskwinie zamarzyły jak mało co ;D ciasta z mąki kokosowej po prostu wymiatają :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne, rzeczywiście, chyba wszyscy lubią smak kokosowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis kradnę! :) Tylko będzie mi potrzebna mniejsza keksówka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ojj dosłownie poczułam ten kokos :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam, wygląda smakowicie :)
    Przyda mi się ten przepis, bo mam mąkę kokosową, ale za bardzo nie wiem, co z nią robić...

    OdpowiedzUsuń
  17. Zapisuje przepis bo domowy veganin domaga sie słodkości pominę jajka i tez powinno sie udać

    OdpowiedzUsuń
  18. To ciasto dla mnie. Przepis wypróbuję. Mam jeszcze mąkę kokosową wiec ją pysznie wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Gdzie można kupić mąkę kokosową? Albo jak ją zrobić? :) Ciasto wygląda pysznie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąkę kokosową na pewno dostaniesz w jednym z tych sklepów (wszystkie punkty sprzedaży znajdziesz w linku) http://www.bioplanet.pl/sklepy :) polecam, bo jest naprawdę pyszna :)

      Usuń