6 września 2015

JAGLANKA ZE ŚLIWKAMI NA DOBRE TRAWIENIE

Wielu z nas boryka się problemami trawiennymi. Powody mogą być różne, jednak zazwyczaj można je w prosty sposób pokonać ;) Jednym z nich jest tworzenie bogatych w błonnik potraw.

Produktem zawierającym spore ilości pektyn oraz kwasów organicznych są śliwki- "wymiatają" one z przewodu pokarmowego zgromadzony tłuszcz oraz cholesterol. Również cynamon, len, jak i "królowa kasz" (jaglana) usprawniają proces trawienia, co sprawia, że takie połączenie smaków gwarantuje oczyszczenie naszego układu pokarmowego!

W bardzo łatwy sposób można połączyć te składniki, tak by powstało smaczne śniadanie, czy podwieczorek ;)


Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka owsianego
  • kilka świeżych śliwek
  • 1 łyżeczka lnu mielonego
  • 1 łyżka stevin (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać, po czym ugotować w mleku z dodatkiem stevin'u.
  2. Ugotowaną kaszę zblendować z dodatkiem lnu.
  3. Śliwki dokładnie zblendować z dodatkiem cynamonu, po czym zredukować na patelni, dodając pod koniec syrop z agawy (tak, aby uzyskać dość gęsty mus).
  4. Gotową kaszę podać z musem śliwkowym, kawałkami śliwek oraz uprażonymi płatkami migdałowymi.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 645kcal
1 porcja- ok. 323kcal