21 sierpnia 2015

WODOROSTOWY MAKARON Z SOSEM BURACZKOWYM

Dzisiaj bardzo prosty i szybki makaron, ale nie taki zwykły, bo.... z wodorostami!
Makaron ma swój lekko specyficzny smak, a sos buraczkowy tylko go dopełnił.


Składniki:
  • 50g makaronu z wakame
  • 2 buraki
  • 1 łyżeczka orzeszków pinii
  • 1 łyżeczka oleju arganowego
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: sól sezamowa, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Buraczki obrać i ugotować.
  3. Ugotowane buraczki zblendować do konsystencji sosu z dodatkiem oleju arganowego i przypraw, sosu sojowego oraz koperku.
  4. Ugotowany makaron podawać z sosem i uprażonymi orzeszkami piniowymi.
Danie mimo, iż wegańskie jest bardzo sycące :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Całość (2 porcje)- ok. 380kcal
1 porcja- ok. 190kcal

Dzień Polskiej Żywności 2015