22 grudnia 2013

PASZTET Z SOCZEWICY Z WARZYWAMI

Od święta i na co dzień!

 


Dzisiaj prezentuję wegetariańskie danie, które z powodzeniem może znaleźć swoje miejsce na wigilijnym stole. Jednak sprawdzi się równie świetnie jako dodatek do kanapek do pracy lub szkoły ;)

Składniki:
  • 200g (szklanka) czerwonej soczewicy
  • 500g pieczarek
  • 1 seler
  • 1 marchew
  • 3 jajka
  • przyprawy: curry, papryka słodka, zioła, przyprawa grzybowa
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • opcjonalnie: kilka ząbków czosnku, cebula
  • garść ziaren słonecznika, bądź pestek dyni
Przygotowanie:
  1. Soczewicę namoczyć przez kilka godzin (ja moczyłam całą noc).
  2. Odsączyć soczewicę z wody, w której była moczona, zalać świeżą i gotować do miękkości- około 20 minut.
  3. Marchewkę, selera i pieczarki obrać ze skórki, pokroić w kawałki i ugotować.
  4. Ugotowane warzywa zmiksować z soczewicą, żółtkami, sosem sojowym i przyprawami.
  5. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie połączyć z wcześniej przygotowanym farszem.
  6. Wszystko przełożyć do formy "keksówki" wyłożonej papierem do pieczenia i posypać na wierzchu ziarnami słonecznika.
  7. Całość piec około godziny w 180 stopniach.


Pasztet najlepiej smakuje po wystygnięciu i kilku godzinach w lodówce.

Kalorie:
Całość (10 porcji)- ok. 1200kcal
1 porcja- ok. 120kcal